środa, 30 listopada 2011

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

Fot. J.P. (c)
Składniki:

mąka pszenna                    1/2 kg
margaryna,masło(temp. pokojowa) 200 gram
cukier                          1/2 szklanki
drożdże w kostce                100 gram
jajka                           3 sztuki
dżem, powidła, masa makowa      30 łyżeczek


Wykonanie:

Produkty do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Do masła pokrojonego w kosteczkę dodać mąkę, rozkruszone drożdże, cukier, jaja. Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać mąki jeśli ciasto będzie się bardzo kleić. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na 20 min. Gotowe ciasto podsypać mąką i rozwałkować na koła o grubość 0,5 cm. Z placków wycinać trójkąty (ja wycinam różnej wielkości). Na każdy trójkąt nakładać nadzienie wielkości płaskiej łyżeczki i zawijać w rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza około 10-15 min. Z ciasta wyszło mi 30 rogalików.


  • całkowity czas: 85 min.
  • przygotowanie:  40 min.
  • gotowanie:      45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz