czwartek, 3 listopada 2011

Bagietka francuska

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ciepła woda (20-30 stopni)      1,25 szklanki
cukier                          1 łyżeczka
sól                             1 łyżeczka
mąka pszenna                    3,5 szklanki
suche drożdże                   1,5 łyżeczki
mąka kukurydziana do podsypania 2 łyżki
mąka pszenna do podsypania      0,25 szklanki


białko z jajka                  1 sztuka
woda                            1 łyżka
oliwa z oliwek do wysmarowania  1 łyżka


Wykonanie:

Połączyć wodę, cukier, sól, mąkę, drożdże. Wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać 1 do 2 łyżek mąki lub wody. Elastyczne ciasto wsadzić do natłuszczonej miski, przykryć folią także natłuszczoną w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry aby opadło, wyłożyć na posypany blat i podzielić na 2 kule. Ciasto rozwałkować na 2 prostokąty, dłuższy bok prostokąta zgiąć do środka podobnie postąpić z drugim bokiem. Mniejsze boki także zagiąć, szwy skleić na wodę. Blachę podsypać mąką kukurydzianą, położyć bagietki na blaszce (szwami na dół), przykryć delikatnie naoliwioną folią (uwaga może się przykleić) i odstawić w ciepłe miejsce na 35-40 min. Ostrym nożem naciąć bagietki w poprzek kilka razy, posmarować lekko białkiem wymieszanym z łyżką wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, po 20 minutach jeszcze raz nasmarować białkiem z wodą. Piec przez kolejne 15-20 min. Jeśli to konieczne, pokryć luźno folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu. Ostudzić chleb najlepiej na drucianej podstawce.

  • całkowity czas: 180 min.
  • przygotowanie:  145 min.
  • gotowanie:      35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz