sobota, 5 listopada 2011

Kartacze z kapustą i pieczarkami

Fot. J.P. (c)

Składniki:

ziemniaki surowe     1,5 kg
kapusta kwaszona     30 dkg
pieczarki            20 dkg
cebula               1 sztuka
masło                2 łyżki
jajko                1 sztuka
mąka pszenna         10 łyżek
liść laurowy         1 sztuka
ziele angielskie     2 sztuki
sól do smaku         1 łyżeczka
majeranek            3 szczypty
pieprz do smaku      3 szczypty


Wykonanie:

Jeden kilogram ziemniaków zetrzeć na małych oczkach tarki. Pół kilograma ziemniaków ugotować na parze, ostudzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Starte ziemniaki dobrze odcisnąć  na durszlaku, zostawiając powstałą wodę z ziemniaków.  Skrobię  odseparowaną od wody dołożyć do surowych ziemniaków. Połączyć surowe ziemniaki z ugotowanymi dodać do nich jajko, mąkę, 3/4 łyżeczki soli, całość dobrze wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Kapustę i pieczarki pokroić bardzo drobno. Na jednej łyżce masła podsmażać pieczarki, gdy puszczą wodę dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Dusić na małym ogniu aż kapusta zmięknie, w razie potrzeby dolać trochę wody. Kapustę pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Z gotowego ciasta ziemniaczanego formować placki, na środek nałożyć 1 łyżkę farszu i sklejać ku górze, formując owalne kształty. W dużym garnku zagotować i osolić wodę. Do wrzątku dodawać kluski, zmniejszyć ogień, gotować 20-30 min. bez przykrywki. Na rozgrzanej patelni z łyżką masła smażyć na złoty kolor pokrojoną w kosteczkę cebulę, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotowe kluski polać tłuszczem z cebulą.
 
  • całkowity czas: 125 min.
  • przygotowanie:  35 min.
  • gotowanie:      90 min.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiliśmy, a bardzo lubimy takie swojskie jedzenie. Może czas spróbować?:)

    OdpowiedzUsuń