środa, 2 listopada 2011

Risotto z brukselką

Fot. J.P. (c)
Składniki:

brukselka            300 gram
ryż                  1/2 szklanki
cebula średnia       1 sztuka
czosnek              1 ząbek
białe wino wytrawne  1/4 szklanki
bulion warzywny      21/2 szklanki
sól                  5 szczypt
pieprz               3 szczypty
sok z cytryny        1 łyżka
oliwa z oliwek       2 łyżki
starty parmezan      3 szczypty

Wykonanie:

Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać ciepłym bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.


całkowity czas: 55 min.
przygotowanie:  10 min.
gotowanie:      45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz