poniedziałek, 31 października 2011

Buraczane burgery

Fot. J.P. (c)
Składniki:

woda               1 szklanka
ryż                1/2 szklanki
koperek posiekany  4 łyżeczki
sól do smaku       2 szczypty

cukinia            1/2 sztuki
marchew            1 sztuka
cebula             1 sztuka
małe buraki        4 sztuki
jajko              1 sztuka
mąka               10 łyżek
sól                2 łyżeczki
pieprz             1/2 łyżeczki
olej               1/2 szklanki


Wykonanie:

Ryż ugotować w wodzie, ostudzić. Następnie ryż wymieszać z koperkiem. Cukinię, marchew, cebulę, buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa odcedzić z nadmiaru soku. Ryż połączyć w misce z warzywami, doprawić solą i pieprzem. Dodać jajko i mąkę. Zacząć smażenie od jednego burgera, jeśli będzie się rozpadał należy dodać trochę  mąki. Smażyć burgery z obu stron na średnim ogniu (smażyć na jednej stronie dopóki burger się nie ściągnie i będzie nadawał się do obrócenia). Mi wyszło 16 niewielkich burgerów.


  • całkowity czas: 75 min.
  • przygotowanie:  30 min.
  • gotowanie:      45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz