sobota, 22 października 2011

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym

Fot. J.P. (c)


Składniki:

małe cukinie               2 sztuki
sól                        3 szczypty
oliwa z oliwek             2 łyżki
pieprz świeżo zmielony     2 szczypty

pomidory                   3 sztuki
cebula                     1 sztuka
czosnek                    1 ząbek
sól                        3 szczypty
pieprz świeżo zmielony     2 szczypty
oregano                    3 szczypty
oliwa z  oliwek            2 łyżki

Wykonanie:

Cukinię umyć. Obieraczką do warzyw ścinać paseczki cukinii, aż do pestek. Cukinię obgotować na parze tak żeby chrupała, przyprawić solą. Cukinię wrzucić na rozgrzaną patelnie z oliwą i chwilę smażyć. Doprawić cukinię pieprzem i solą.

Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż zmięknie. Do cebuli dodać pomidory i dusić około 10 min. Zmiksować blenderem sos do gładkości. Przez sitko przecisnąć sos pozbywając się resztek skóry i pestek. Gładki sos gotować na małym ogniu w odkrytym garnku żeby odparować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Kiedy sos odda wodę i zgęstnieje można polewać makaron z cukinii.  

  • całkowity czas:    40 min.
  • przygotowanie:     10 min.
  • gotowanie:         30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz