środa, 26 października 2011

Wegetariański galart

Fot. J.P. (c)
Składniki:

włoszczyzna             1 sztuka
woda                    1 litr
szpinak w liściach      40 dkg.
sól do smaku            1,2 łyżeczki
pieprz do smaku         2 szczypty
agar                    10 gram

różyczki brokuła            6 sztuk
jaja ugotowane na twardo    2 sztuki
plasterki czerwonej papryki 4 sztuk
groszek odcedzony (kulki)   10 sztuk
majonez dekoracyjny         4 łyżki
sól do smaku                3 szczypty

Przygotowanie:

Brokuła posolić i ugotować na parze. Jajka ugotować na twardo, przeciąć je na pół. Z marchewki odciąć 6 plasterków. Na środku półmiska wyłożyć ugotowany brokuł. Po bokach wyłożyć połówki jajka, udekorować je majonezem i położyć na każde 1 kulkę groszku. Papryki ułożyć pomiędzy jajkami. Plasterki marchewki wyłożyć pomiędzy jajkami, a papryką. Na każdą marchewkę położyć jeden groszek.
Z umytej włoszczyzny ugotować litr bulionu. Liście szpinaku dobrze umyć oderwać łodygi. Bulion podgotować i dodać liście szpinaku, aż zwiędną i puszczą kolor. Liście szpinaku odcedzić. Bulion podgotować, doprawić solą, pieprzem. Do gotującego bulionu dodawać agar, mieszać aż do rozpuszczenia agaru. Bulion z agarem studzić, aż do uzyskania wstępnego zespolenia.
Na przygotowane warzywa wylać galart. Włożyć do lodówki aby zastygł.


  • całkowity czas:160 min.
  • przygotowanie: 120min.
  • gotowanie:     40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz