środa, 26 października 2011

Papryka faszerowana kaszą

Fot. J.P. (c)
Składniki:

papryka                 3 sztuki
pieczarki               200 gram
mała kapusta pekińska   1/2 sztuki
kasza gryczana          1/2 szklanki
ser mozarella           125 gram
pieprz do smaku         4 szczypty
masło klarowane         2 łyżki
sól do smaku            6 szczypt

Przygotowanie:

Paprykę podzielić na dwie części, wydrążyć środek. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i włożyć papryki aby puściły wodę na około 15 minut. Odlać wodę z papryk. Na rozgrzaną patelnię z masłem położyć pocięte w plasterki pieczarki smażyć, aż puszczą sok. Do patelni dodać poszatkowaną kapustę, smażyć na średnim ogniu, aż całość zmięknie i odparuje. Smażone warzywa doprawić solą i pieprzem. Pół szklanki kaszy ugotować na sypko. Kaszę wymieszać z warzywami. Papryki nadziewać mieszaniną. Na nadziane papryki nałożyć po dwa plasterki mozarelli, przyprószyć solą i pieprzem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180-190stopni Celsjusza ok. 45-55 min.


  • całkowity czas: 105 min.
  • przygotowanie:  15 min
  • gotowanie:      90 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz