wtorek, 25 października 2011

Niemieckie ciasto czekoladowe

Fot. J.P. (c)

Składniki:

masło (temp. pokojowa)        135 gram
jajka                         3 sztuki
mąka pszenna                  1,5 szklanki
soda oczyszczona              0,75 łyżeczki
sól                           0,25 łyżeczki
czekolada mleczna (np. Wedel) 3 sztuki
cukier                        1 szklanka
cukier waniliowy              1 łyżeczka
maślanka                      0,75 szklanki
woda                          0,33 szklanki

mleko skondensowane           1 puszka
masło                         0,25 szklanki
wiórki kokosowe               2,75 szklanki
orzechy włoskie (posiekane)   1 szklanka


Przygotowanie:

Jajka i masło powinny mieć temp. pokojową. Przygotować dwie okrągłe formy na ciasto. Wysmarować 2 formy tłuszczem i podsypać mąką.
Wymieszać mąkę, sodę i sól. Czekoladę należy rozpuścić w rondelku z dodaną wodą na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliła. W dużej misce miksować miękkie masło stopniowo dodając cukier, aż do dobrego połączenia produktów. Cały czas miksując dodawać po 1 sztuce żółtka. Do miski dodawać po trochu ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodać wanilię. Do całości dodawać mieszaninę mąki na przemian z maślanką cały czas miksując (aby dodać maślankę mąka musi być dobrze połączona z resztą produktów).
W dużej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ubite białko do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do dwóch form i piec w nagrzanym piekarniku do 175-180 stopni przez 25-35 minut lub do czasu kiedy wykałaczka wchodząca w ciasto będzie czysta. Gotowe ciasto delikatnie wyłożyć z form i studzić na drucianej podstawce.
Mleko skondensowane, masło włożyć do rondelka. Gotować na średnim ogniu ciągle mieszając (uwaga może się przypalić), aż do zgęstnienia mikstury około 6-8 min. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z wiórkami, orzechami i ostudzić. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowę kokosowej mikstury, przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć drugą połowę kremu. Ciasto przykryć i przechowywać w lodówce.

  • całkowity czas: 120 min.
  • przygotowanie:  30 min.
  • gotowanie:      90 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz