niedziela, 30 października 2011

Kotlety z cukinii

Fot. J.P. (c)
Składniki:

cukinia średnia     1 sztuka
jajko               1 sztuka
koperek posiekany   1/3 szklanki
feta rozdrobniona   1/2 szklanki
bułka tarta         2/3 szklanki
mąka                2 łyżki
sól                 1/5 łyżeczki
pieprz              3 szczypty
kminek              3 szczypty

mąka do obtoczenia  1/4 szklanki
oliwa z oliwek      1/4 szklanki 
jogurt grecki       9 łyżek   

Wykonanie:

Cukinię umyć i całą zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cukinię wyłożyć na durszlak, posypać trzema szczyptami soli co jakiś czas ściskając, pozbywając ją soku. Kiedy cukinia jest sucha dodajemy do niej fetę, koperek, bułkę tartą, kminek. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest potrzeba. Do całości dodajemy jajko mieszamy i dodajemy mąkę. Formować kotlecik, obtaczać w mące i wkładać na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć na złoty kolor. Gdyby kotlet się rozpadał należy dodać więcej mąki. Gotowe kotlety podawać z jogurtem greckim.

  • całkowity czas: 40 min.
  • przygotowanie:  30 min.
  • gotowanie:      10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz