poniedziałek, 21 listopada 2011

Zupa czosnkowo-cebulowa

Fot. J.P. (c)





Składniki:

marchewka             3 sztuki
pietruszka            1 sztuka
seler mały            1 sztuka
por                   1 sztuka
cebula duża           2 sztuki
czosnek               2 główki
masło                 4 łyżki
wino białe wytrawne   1/2 szklanki
śmietana 30%          100ml
sól                   1,5 łyżeczki
pieprz                4 szczypty
tymianek              1/2 łyżeczki

chleb razowy          4 kromki
masło                 2 łyżki


Wykonanie:

Warzywa na bulion umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka zalać wodą aby przykryła warzywa, ugotować bulion. Pokroić cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. 
Na patelni rozgrzać 4 łyżki masła wrzucić cebulę i czosnek, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor (uwaga aby cebula i czosnek nie zbrązowiały). Cebulę i czosnek posypać dwoma łyżkami mąki, gotować 3 minuty. Do cebuli i czosnku dodać wino, gotować dwie minuty mieszając. Do całości dodać bulion i śmietanę, gotować na średnim ogniu przez około 20 min., aż zupa zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Kromki chleba pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami masła, opiekać grzanki z obu stron. Zupę podawać z grzankami.

2 komentarze:

  1. Czosnek i cebula, moje dwie miłości :) Na pewno kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam dla mojego teścia który dosał małego świra na punkcie diety:)
    Przy okazji - widziałam parę dni temu konkurs dla blogerów na www.dniherbaty.pl , jest w zakładce Herbata z dodatkami, Może CIę zainteresuje:)

    OdpowiedzUsuń