niedziela, 6 listopada 2011

Calzone ze szpinakiem

Fot. J.P. (c)
Składniki:

suche drożdże                 1 łyżka
cukier                        1 łyżeczka
ciepła woda (40 stopni)       2 szklanki
mąka pszenna                  5 szklanek
oliwa z oliwek                1 łyżka
sól                           2 łyżeczki
woda do sklejania pierogów    1/2 szklanki
oliwa z oliwek(do smarowania) 1/4 szklanki

szpinak świeży                30 dkg
mozarella                     170 gram
pieprz                        1/4 łyżeczki
sól do smaku                  3 szczypty

pieczarki                     30 dkg
masło                         2 łyżki
śmietana 18%                  200 ml
sól do smaku                  4 szczypty
pieprz do smaku               3 szczypty
czosnek                       1 ząbek
oregano                       3 szczypty


Wykonanie:

W misce połączyć drożdże i cukier. Mieszaninę drożdży zalać ciepłą wodą, pozostawić na  5 minut w ciepłym miejscu. Do miski z drożdżami dodać 2 szklanki mąki, sól, oliwę i wymieszać drewnianą łyżką. Całość mieszać aż składniki się połączą potem można dodać pozostałą mąkę. Gdy ciasto będzie miało konsystencję stałą wyrabiać je rękoma około 6 do 8 min. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulę. Umieścić w natłuszczonej misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 40 min. aby podwoiło swoją objętość.
Szpinak bardzo dokładnie wypłukać, odciąć łodygi i podrzeć na małe kawałki. Ser mozarella zetrzeć na małych oczkach tarki, dodać do szpinaku i doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać aby składniki się połączyły.
Pieczarki umyć i pokroić w drobne paseczki. Na rozgrzaną patelnię z masłem dodać pieczarki, smażyć i odparować z nadmiaru wody. Następnie dodać czosnek potem wlać  śmietanę, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli jest potrzeba sos zaklepać zasmażką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, przykryć je i zostawić na 10 min. Kawałek ciasta rozwałkować na kształt koła, na środek nałożyć dosyć duży kopiec farszu. Brzegi koła natrzeć wodą i sklejać przyduszając widelcem. Czynność powtórzyć z każdym pierogiem. Przed włożeniem do piekarnika pierogi należy nasmarować oliwą z oliwek i nakłuć je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220-240 stopni Celsjusza przez  15 do 20 min.

  • całkowity czas: 160 min.
  • przygotowanie:  120 min.
  • gotowanie:      40 min.

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy szpinak! Przepadamy za calzone. Dla nas to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń