piątek, 18 listopada 2011

Placki brokułowe

Fot. J.P. (c)

Składniki:

jajka                      3 sztuki
świeży brokuł              1 sztuka
cebula duża                1 sztuka
ziemniak duży              1 sztuka
mąka pszenna               4 łyżki
żółty ser                  50 gram
pieprz                     1/4 łyżeczki
sól                        1/2 łyżeczki
olej do smażenia 1/3 szklanki


Wykonanie:

Brokuła umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Sparzonego brokuła odcedzić z nadmiaru wody i poszatkować na mniejsze kawałki. W misce połączyć jajka, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Do ciasta dodać brokuła, startego ziemniaka, starty ser i całość dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą niewielkie placki.


  • całkowity czas: 35 min.
  • przygotowanie:  15 min.
  • gotowanie:      20 min.

2 komentarze: