Fot. J.P. (c) |
Składniki:
suche drożdże 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
mąka pszenna 3 szklanki
posiekany szczypiorek 3 szczypty
sól do smaku 1 łyżeczka
ciepła woda 1 szklanka
rozbełtane jajko 1 sztuka
pieczarki 250 gram
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
starta mozarella 110 gram
posiekany szczypiorek 3 szczypty
pieprz 3 szczypty
sól do smaku 5 szczypt
masło klarowane 1,5 łyżki
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłej wody, posypać cukrem, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia ok. 15 minut. Do wyrośniętych drożdży dodać 1 łyżkę oliwy, wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę, 3 szczypty szczypiorku i 1 łyżeczkę soli. Dodać mieszaninę drożdży do mąki wraz z pozostałą połową szklanki ciepłej wody i mieszać do połączenia. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, aby ciasto było stałe. Gotowe ciasto włożyć do miski nasmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki masła dodać cebulę, smażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć i dodać pieczarki. Całość smażyć tak długo aby pieczarki odparowały wodę. Na końcu smażenia dodać sól, pieprz, 3 szczypty szczypiorku do smaku. Pieczarki ostudzić.
Wyrośnięte ciasto uderzyć z góry. Rozwałkować ciasto do grubości 3-4 mm, a następnie wyciąć kółka. Rozsmarować rozbełtane jajko na brzegach kółka. Wyłożyć 1 łyżeczkę pieczarek na środek kółka, na pieczarki wyłożyć pół łyżeczki startej mozarelli. Na tak przygotowany kopiec położyć drugie kółko i sklejać widelcem na brzegach. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe bułki wyłożyć na papier pergaminowy, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 do 20 minut.
- całkowity czas: 75 min.
- przygotowanie : 20 min.
- gotowanie: 55 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz