Fot. J.P. (c) |
Składniki:
mąka tortowa 350 gram
cukier puder 100 gram
zimne masło 200 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
skórka pomarańczy 1,5 łyżeczki
sok z pomarańczy 1-3 łyżek
roztrzepane jajko 1 sztuka
dżem wiśniowy 20 łyżeczek
woda do sklejania ciastek 0,5 szklanki
Wykonanie:
W misce połączyć mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Do suchych produktów dodać masło pokrojone w kostkę i wyrabiać ciasto (powinna wyjść kruszonka). Do masy dodać startą skórkę pomarańczy, jajko równomiernie je rozlewając. Wyrabiać ciasto, dodać do niego sok z pomarańczy 1 do 3 łyżek, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać łyżkę soku z pomarańczy.
Ciasto podzielić na 4 części, każdy kawałek ugnieść dłonią, aby powstały płaskie placki. Gotowe placki okryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Po 3 godzinach wyciągnąć jeden placek z lodówki, podsypać go mąką i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, nadziewać 0,5 łyżeczką nadzienia i zaklejać formując trójkąty (brzegi należy posmarować wodą i szczelnie sklejać). Na natłuszczony papier do pieczenia wyłożyć gotowe ciastka i włożyć do lodówki na 3o minut. Powtarzać tę czynność z każdym plackiem.
Ciastka piec na wysmarowanej blaszce w nagrzanym piekarniku do temp. 190 stopni Celsjusza przez około 9 do 14 minut. Gotowe ciastka chłodzić na drucianej kratce. Z ciasta wyszło mi 39 ciastek.
- całkowity czas: 104 min.
- przygotowanie : 70 min.
- gotowanie: 34 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz