piątek, 21 października 2011

Placki cukiniowe z fetą

Fot. J. P. (c)


Składniki:


średnie cukinie               3.0 sztuki    
cebula drobno                 1.0 sztuka
posiekana                     
jajko oddzielone              2.0 sztuki  
starta feta                   1.0 opakowanie  
mąka                          0.5 szklanki  
proszek do pieczenia          0.5 łyżeczki  
posiekana bazylia lub
oregano                       1.5 łyżeczki  
pieprz czarny ziarnisty       0.2 łyżeczki  
oliwa z oliwek
(do smażenia)                 0,5 szklanki


Przygotowanie:


Umyć i zetrzeć cukinię, następnie odsączyć z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszać żółtka jaj, startą fetę, cebulę, mąkę, proszek do pieczenia, bazylię i pieprz. Dodać osuszoną cukinię. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Nagrzać patelnię i smażyć placki z obu stron. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, ponieważ placki będą się palić.


  •  całkowity czas: 80 min.
  •  przygotowanie:  30 min.
  •  gotowanie:      50 min.
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz