Fot. J. P. (c) |
Składniki:
średnie cukinie 3.0 sztuki
cebula drobno 1.0 sztuka
posiekana
jajko oddzielone 2.0 sztuki
starta feta 1.0 opakowanie
mąka 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
posiekana bazylia lub
oregano 1.5 łyżeczki
pieprz czarny ziarnisty 0.2 łyżeczki
oliwa z oliwek
(do smażenia) 0,5 szklanki
(do smażenia) 0,5 szklanki
Przygotowanie:
Umyć i zetrzeć cukinię, następnie odsączyć z nadmiaru wody. W dużej misce wymieszać żółtka jaj, startą fetę, cebulę, mąkę, proszek do pieczenia, bazylię i pieprz. Dodać osuszoną cukinię. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Nagrzać patelnię i smażyć placki z obu stron. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, ponieważ placki będą się palić.
- całkowity czas: 80 min.
- przygotowanie: 30 min.
- gotowanie: 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz