Fot. J.P. (c) |
Składniki:
pęczek białych szparagów 1 sztuka
pęczek zielonych szparagów 1/2 sztuki
śmietana 30% 200 ml.
makaron farfalle 25 dkg.
liście szpinaku 30 dkg.
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
bazylia lub oregano 2 szczypty
pieprz, sól do smaku 2 szczypty
sok z cytryny do smaku 1/2 łyżeczki świeżo straty parmezan 50 g
Przygotowanie:
Szparagi obieramy i kroimy na małe kawałki, główki szparagów odkładamy na bok. Umyte szparagi gotujemy na parze. Szpinak myjemy, obcinamy łodygi, drzemy na mniejsze kawałki, gotujemy na parze. Śmietanę wlewamy do rondelka dodajemy łyżkę masła, podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem. Do śmietany dodajemy szpinak, dodajemy 2 ząbki czosnku, doprawiamy oregano i bazylią. Potem dodajemy szparagi, chwilę gotujemy, dodajemy parmezan. Sos powinien zgęstnieć, ale można dodać więcej sera, aby konsystencja nam odpowiadała. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić główki szparagów, chwilę podsmażyć, następnie dodać do sosu. Gotować chwilę, skropić sokiem z cytryny. Makaron ugotować, polać sosem, podawać.
- całkowity czas: 90 min.
- przygotowanie: 40 min.
- gotowanie: 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz