wtorek, 17 stycznia 2012

Faworki w wersji mini

Fot. J.P. (c)
Składniki:

mąka pszenna                2 szklanki
żółtka                      5 sztuk
śmietana kwaśna 18% (gęsta) 3 łyżki
ocet jabłkowy 6%            1 łyżka
masło                       2 łyżki
sól                         1 szczypta
olej do smażenia            1/2 l
cukier puder do posypania   1/3 szklanki


Wykonanie:

W dużej misce połączyć mąkę, żółtka, śmietanę, ocet, masło i sól. Z podanych składników wyrobić ciasto. Kiedy ciasto będzie miało stałą konsystencję, obić ciasto wałkiem dość mocno przez 8 min.. Następnie owinąć szczelnie ciasto w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko (ja nie używałam mąki do podsypania ale gdybyście potrzebowali to podsypywać jak najmniej, ponieważ mąka będzie się przypalać podczas pieczenia). Z rozwałkowanego ciasta wykrawać prostokąty o szerokości  3 cm i długości 6 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić cięcie wzdłuż około 2 cm. Następnie przełożyć jeden bok 3cm przez nacięcie na środku. Tak powstałe faworki przykryć czystą ściereczką aby nie wyschły. Olej rozgrzać na patelni i wrzucać  chruściki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Gotowe faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu  papierowym ręcznikiem, następnie oprószyć cukrem pudrem.

  • całkowity czas: 90 min.
  • przygotowanie:  50 min.
  • gotowanie:      40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz