piątek, 6 stycznia 2012

Kopytka z sosem szpinakowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ziemniaki ugotowane     500 gram
mąka pszenna            3/4 szklanki
jajko                   1 sztuka
sól do smaku            4 szczypty

szpinak świeży          500 gram
śmietana 12 % słodka    250 ml
czosnek                 2 ząbki
sok z limonki           1/2 sztuki
sól do smaku            4 szczypty
pieprz do smaku         3 szczypty
masło                   1,5 łyżki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.


  • całkowity czas: 90 min.
  • przygotowanie:  40 min.
  • gotowanie:      50 min.

1 komentarz: