poniedziałek, 16 stycznia 2012

Makaron z soją i sosem koperkowym

Fot. J.P. (c)

Składniki:

makaron kokardki      25 dkg
soja w granulacie     1/4 szklanki
pęczek koperku        1 sztuka
sól                   1/2 łyżeczki
masło                 2 łyżki
mąka                  2 łyżki
curry                 2 łyżki
majeranek             3 szczypty
oliwa do smażenia     2 łyżki
czosnek               1 ząbek

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Soję zalać wodą dodać curry, sól, pieprz, majeranek, czosnek. Ugotować do miękkości i odcedzić z wody. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wyłożyć soję, odparować z niej wodę, dodać posiekany koperek i chwilę smażyć. Całość z patelni przełożyć do rondelka zalać wodą aby przykryła całość, doprawić solą, pieprzem, chwilę pogotować. Jeśli sos jest za rzadki, można go zaklepać zasmażką z masła i mąki.

  • całkowity czas: 45 min.
  • przygotowanie:  10 min.
  • gotowanie:      35 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz