niedziela, 8 stycznia 2012

Ziemniaki z kotletem sojowym i sosem koperkowym

Fot. J.P. (c)
Składniki:

ziemniaki                      60 dkg
kotlety sojowe (a la schabowe) 10 sztuk
curry                          3 łyżeczki
pieprz do smaku                2 szczypty
sól do smaku                   4 szczypty
ziele angielskie               2 sztuki
liść laurowy                   1 sztuka
czosnek                        3 ząbki
masło                          2 łyżki
mąka                           12 dkg
jajko duże                     2 sztuki
bułka tarta                    10 dkg
oliwa do smażenia              1/3 szklanki
pęczek koperku                 1 sztuka

pomidory duże                  2 sztuki
jogurt naturalny duży          1 sztuka
cebula  średnia                2 sztuki


Wykonanie:

Ziemniaki myjemy, solimy, gotujemy na parze. Kotlety sojowe zalewamy wodą, tak aby całość była przykryta. Do kotletów wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, 3 łyżeczki curry, czosnek. Gdy zaczną się gotować doprawiamy solą , pieprzem. Gdy kotlety będą miękkie, odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy. Następnie kotlety panierujemy w mące potem w jajku, bułce tartej i smażymy na oliwie.
Koperek myjemy, siekamy na drobno, wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą (śmietaną), jak kto woli. Następnie solimy, pieprzymy do smaku. Ja sos zaklepuję zasmażką (2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, do masła dodaję 2 łyżki mąki, jak pojawią się bąbelki, wlewam trochę chłodnego wywaru z sosu, całość mieszam i dodaję do sosu). Podgrzewam aż konsystencja sosu będzie dobra.
Pomidory sparzyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki, dodać do pomidorów. Do pomidorów i cebuli dodać jogurt naturalny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

  • całkowity czas: 80 min.
  • przygotowanie:  20 min.
  • gotowanie:      60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz